Zobacz Temat
Polska Legenda Zielonego Smoka - Gra mmorpg via www | Stolica | Pod Leniwym Smokiem
Strona 1 z 13 1 2 3 4 > >>
Autor Czyżby koniec był bliski?
@Red
Super Administrator

Dodane dnia 21-01-2010 00:19
Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych przyszłym losem lotGD. Kilka dni temu otrzymałem e-mail z informacją od serwerowni, iż za rok 2009 musimy dopłacić za dzierżawę obu serwerów 1407 złotych. Z analizy wpłat i smsów wyszło na to, iż Stara Era (na której obecnie gra ok. 70% graczy) przyniosła znacznie większą stratę niż Nowa Era. Nie chciałbym tego robić, ale jeżeli nie znajdziemy rozwiązania, które doprowadziłoby do pokrycia straty oraz wyjścia na prostą, tj. pokrywania bieżących kosztów związanych z miesięcznym utrzymaniem, będę zmuszony zamknąć oba serwery i zrezygnować z kilku kolejnych pensji aby pokryć ową stratę.

Do końca lutego musimy zgromadzić kwotę 1407 złotych na pokrycie straty z 2009 roku + 450 złotych na opłacenie maszyny za miesiąc luty, co daje nam 1857 złotych do zgromadzenia.

Czy ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na rozwiązanie problemu? Czy jest w ogóle na to jakakolwiek szansa? Jak zmobilizować graczy na SE, aby dokonywali drobnej dotacji przynajmniej raz w miesiącu? Może należałoby połączyć oba serwery? A może ktoś jest w stanie sponsorować dla nas maszynę w zamian za ew. reklamę?
Jeżeli Ereneth ma istnieć dalej, musimy wspólnie przezwyciężyć przeszkodę finansową.

W każdym bądź razie trzeba spróbować uzbierać wymaganą kwotę na pokrycie straty i kosztów utrzymania za miesiąc luty. Możemy zorganizować zbiórkę dotacji (oczywiście nagradzanych PR), a jeżeli nie uzbieramy potrzebnej kwoty i trzeba będzie jednak zamknąć serwer, wówczas zwrócimy wszystkim pieniądze wysłane do nas w tym czasie, a stratę będę zmuszony spłacać samodzielnie. Jednakże jakby już do tego doszło, mogę zwrócić jedynie wpłaty wysyłane na konto bankowe, pieniądze z smsów trafiają bezpośrednio do serwerowni i to na prawdę w niewielkiej ilości.

Mam nadzieję, że wspólnymi siłami jakoś wyjdziemy z tej sytuacji i w przyszłości przetrwamy wszystko, nawet zbliżający się 2012 smiley Czekam na Wasze pomysły.

Nr konta: 19 1140 2004 0000 3202 5549 3170 (mBank)
W tytule wpłaty/przelewu proszę podać swój nick, serwer na którym gramy (NE/SE) oraz dopisać - ratunek, czyli np. Red - NE - ratunek

Obecnie uzbieraliśmy: 800,12 zł
Pozostało do zebrania: 1056,88 zł

Edytowane przez Red dnia 01-03-2010 14:26
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Czyżby koniec był bliski?
reinemar
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 01:25
jeżeli udało by się zebrać od każdego użytkownika kilka złotych to na pewno uda się uratować, nawet oba serwery. Poproszę numer konta to odrazu wpłacę kilka groszy na początek .
kasza2004 Wyślij Prywatną Wiadomość
Santriel - Elveon
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 07:25
No, ostro.

W gruncie rzeczy, to połączenie obu serwerów w jeden byłoby wg mnie korzystne, ponieważ trzeba wówczas opłacać tylko jeden, jest więcej potencjalnych sponsorów, a także pojawi się większa możliwość rozwoju.

W przypadku łączenia, musiałbyś zebrać konkretnych ludków, którzy pomogliby w wyszukaniu rozwiązań łączących SE i NE tak, by nikt nie ucierpiał aż tak bardzo. A czas nagli!

Na SE raczej nie ma co liczyć w kwestii opłacania serwera, ponieważ tam się "klimaci", a refy potrzebne są zali do zmian nazw, kolorów itd., co za wiele nie kosztuje. Zaś na NE - nie wiem, czy wpadałeś do Biura przez kilka ostatnich miesięcy, ale już pojawiały się głosy, że serwer może zostać zamknięty. Z racji tego, że nie pojawiało się nic nowego, więc zakup refów byłby nierozsądny.

Red, jestem nastawiony nieco krytycznie do Twojego stosunku wobec S1. KAŻDY czuł się kompletnie olany, wszelkie zapytania do Ciebie nawet na GG pozostały bez odzewu. Miło, że budzisz się wtedy, gdy przychodzi pora, by wyłożyć kasę.
Jeśli i Tobie zależy na utrzymaniu Ereneth, które jest TWOIM dziełem i które to właśnie TY prowadziłeś dumnie, dając solidnej armii ludzi świetną rozrywkę i pobudzając ich wyobraźnie, musisz zacząć traktować nas nieco poważniej niż ostatnio.
Jeśli chcesz nagrodzić graczy PR, niech będzie rozsądny powód, by je wydać na coś fajnego. Swego czasu kombinowałeś nad Smokami na NE, z tego, co też rozmawiałem z Nialem, jest możliwość dodania marasu rzeczy, które mogą być odpłatne, a nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Masz przecież w tematach sporo pomysłów na rasy, klasy, miasta chyba też...

Odnośnie SE - autentycznie nie wiem. Może kiedyś było ciekawiej, ponieważ było sporo konfliktów, więc istniała konkurencja ( buziaczki dla Abrala, Necrusa i Levego ). A teraz panuje spokój, więc można być Żebrakiem i świetnie się bawić.

PS. Nadmienię też o tym, że właśnie z powodu takiej koncepcji na SE odszedł Wron, a i NE mu się gorzkie zrobiło, gdy stanęło w miejscu. Inaczej mówiąc - Lord Sponsor teraz raczej nie pomoże.

PS2. Potrzeba tak "pi x drzwi" 38 osób, które wpłacą najmniej 50 zł, wówczas kryzys będzie za nami. I im mniejsza kwota, tym więcej ludu ( logiczne, c'nie? xD )
Edytowane przez Santriel - Elveon dnia 21-01-2010 12:09
poproś a może będzie Ci dane Wyślij Prywatną Wiadomość
Exo
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 12:19
No to lecim:
No więc kasa z SMSó trafia głównie do operatora - nie ma co owijać w bawełne.
Dlaczego pominąłeś koszty portalu?
Dlaczego dwa przyciski prowadzą do tej wiadomości, niby więcej ma w nią przez to kliknąć? (trzeba było raczej wiadomość do wszystkich rozesłać)

Jeśli chodzi o kasę (SE) to:
- tymczasowość kolorowania imion
- dostęp do pełnej (nowej) palety tylko jako premium
- indywidualne awatary za kasę
- limit Smoków do ubicia na dobę, oraz tydzień (1/5), podnoszony za opłatą
- wyłącznie dla żebraków! natychmiastowy awans na 15 poziom +25 klejnotów.
- możliwość w pełni legalnego lecz i jawnego drugieko konta.
- jakieś licytacje=aukcje. np 2500 klejnotów (ale to tylko okazyjnie, żeby do reszty nie roz... walić balansu gry)
- mandaty (kaucje) dla strażników za nadużycia albo nieróbstwo (a co trochę i pomarzyć nie można ;> )

<- Fajne, nie? ;>
(a kto wie co to jest?

PS: co, nagrodę chcecie!? )
Rysio
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 12:54
Ach..aż z wrażenia odkopałem moje zabytkowe kontosmiley więc..osobiście jestem przeciwnikiem abonamentowego płacenia..i zostałbym przy aktualnej wersji. Dodałbym np. bonusy odpłatne w stylu np karczm (jak to jest zdaje się w nowej erze), może też np podatek od domu? W jakiejś symbolicznej sumie na np rok..i bardziej pisał o zapotrzebowaniu w MOTD;p ach..no i może rozważyć powrót na jakiś tańszy gorszy serwer? Wrócić do limitów ludzi naraz podłączonych..myślę że można by przez to trochę obciąć koszta..wydaje mi się że połączenie starej i nowej ery..hmm jest niemożliwe;p w sensie ja tego umysłem ogarnąć bym nie umiałsmileyno dobra..a teraz lece do banku zrobić przelewik;p
Santriel - Elveon
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 13:13
Exo napisał/a:
Jeśli chodzi o kasę (SE) to:
- tymczasowość kolorowania imion
- dostęp do pełnej (nowej) palety tylko jako premium
- indywidualne awatary za kasę
- limit Smoków do ubicia na dobę, oraz tydzień (1/5), podnoszony za opłatą
- wyłącznie dla żebraków! natychmiastowy awans na 15 poziom +25 klejnotów.
- możliwość w pełni legalnego lecz i jawnego drugieko konta.
- jakieś licytacje=aukcje. np 2500 klejnotów (ale to tylko okazyjnie, żeby do reszty nie roz... walić balansu gry)
- mandaty (kaucje) dla strażników za nadużycia albo nieróbstwo (a co trochę i pomarzyć nie można ;> )

1) Czy ja wiem... Miast tego, dałbym możliwość załadowania sobie własnego tytułu na określony czas, oczywiście, musiałby być klimatyczny, podobnie jak ma się rzecz z imionami.
2) Zgadzam się.
3) Też tak można. Podobnie może być z tatuażem, pupilem, biżuterią itd.
4) trzeba przedyskutować w większym gronie
5) ale pod warunkiem, że owy Żebrak jest w Krainie przez 3 dni i posiada np. 7 poziom?
6) nieee....
7) hm, czyli kto da więcej... Mogłyby być unikalne itemki i inne bonusy.
8) Hehehehehe... smiley

Rysio napisał/a:
Ach..aż z wrażenia odkopałem moje zabytkowe kontosmiley więc..osobiście jestem przeciwnikiem abonamentowego płacenia..i zostałbym przy aktualnej wersji. Dodałbym np. bonusy odpłatne w stylu np karczm (jak to jest zdaje się w nowej erze), może też np podatek od domu? W jakiejś symbolicznej sumie na np rok..i bardziej pisał o zapotrzebowaniu w MOTD;p ach..no i może rozważyć powrót na jakiś tańszy gorszy serwer? Wrócić do limitów ludzi naraz podłączonych..myślę że można by przez to trochę obciąć koszta..wydaje mi się że połączenie starej i nowej ery..hmm jest niemożliwe;p w sensie ja tego umysłem ogarnąć bym nie umiałsmileyno dobra..a teraz lece do banku zrobić przelewik;p

Mało efektywny ten podatek. Powrót na gorszy serwer jest krokiem w tył. A tak się nie robi smiley
Połączenie może byłoby możliwe... A może warto stworzyć nowe rozwiązania?
Edytowane przez Santriel - Elveon dnia 21-01-2010 13:15
DragonLady
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 15:00
Witam,

Po pierwsze pomimo wiecznych problemów z kasą postaram się przesłać jakąś kwotę na konto. Chociaż nie powiem, że raczej nie wierzę w to, aby udało nam się uzbierać taką sumę. (I oczywiście jeśli, by do tego doszło sądzę, że oddawanie tych pieniędzy osobom, które liczyły się z możliwością upadku Ereneth - byłoby niepotrzebne. Red miałby małą pomoc w spłacie Erenth. (Ale zawile piszę :D) )
Do tego.. z lenistwa i niewiedzy sporo osób może wysyłać pieniądze poprzez smsy. I nie wiem czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby usunięcie takiej opcji i owy ktoś zamiast użyć komórki przelałby tą sumkę przez konto. ALE... jednak istnieje możliwość, że smsem ktoś by posłał pieniążki, a na kontu już nie. I tracimy te parę groszy...

A więc..

1. Uważam, że bonusowe rzeczy, takie jak awatary, bronie, tatuaże, tytuły, zwierzęta - to świetny pomysł na zachęcenie gracza, by zakupił PR.
2. Jest możliwość przejścia na słabszy serwer. (Nie było to, aż takie uciążliwe.)
3. Albo jak mówiliście, połączyć można dwa serwery. I nie ukrywam, że ta opcja pomimo, że jest trudniejsza - chyba może stać się atrakcyjniejsza. Stworzono by nowy świat, w którym elementy SE i NE przeplatały by się między sobą, a ponadto powstały by i nowe rzeczy. To byłoby ciekawe zarówno dla graczy z Nowej i Starej ery. Jednak... na to potrzeba czasu, chęci i pomysłów. Co do dwóch ostatnich, jeśli ktoś będzie zainteresowany moją osobą, służę pomocną dłonią. A czas... można zorganizować zamykając Ereneth na jakiś czas. Powiedzmy 2 miesiące. Zniknie problem opłacania serwera przez ów okres.
Ach, jeszcze jedno. Nakłonić graczy do wpłacenia jakiejś sumki ( po założeniu wspólnego serwera), może być odpłatne, inteligentne przeniesienie starego konta na wspólny serwer. Trzeba by było jedynie prawidłowo ocenić siłę gracza w SE i NE i dopasować je do pozycji w WE (Wspólnej Erze)...

Nie wiem czy coś Wam pomogłam, ale intencje mam dobre.

Pozdrawiam,
Vouivret.
Edytowane przez DragonLady dnia 21-01-2010 15:05
Barti
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 15:02
Pamiętam jak ktoś wspominał o jakiś zamkach. Może pora na wprowadzenie ich? Rzecz jasna za PR. Jak wcześniej pisał Santriel jest masa rzeczy które można wprowadzić do gry. Wystarczą dobre chęci i czas, którego jest już coraz mniej ...
12397159 Wyślij Prywatną Wiadomość
Koral
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 15:17
Masz rację Voui! Jesteś doskonała! XD

Ale tak serio, to popieram to co powiedziała. WE jest dobrym pomysłem, podobnie jak zawieszenie wszystkiego na okres 2 miesięcy.
1175910 Wyślij Prywatną Wiadomość
Santriel - Elveon
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 15:47
Voui mądrze prawi. Ja też służę pomocą ( pomysły, koncepcje ).

Fajną ideą jest to, że wg odpowiedniego przelicznika statystycznego, można by przenieść konta na WE.

Mam nadzieję Red, że bierzesz sobie nasze uwagi do serca. : >

Przydałby się jakiś wskaźnik, który pokazywałby, ile trzeba wpłacić, by zagrożenie minęło ^^
Edytowane przez Santriel - Elveon dnia 21-01-2010 15:52
Maraziarel
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 16:34
połączenie serwerów ma sens. Też chętnie pomogę, przeniesienie się na wolniejszy serwer, rezygnacja z kilku(nastu) opcji nie byłaby taka straszna.

Sam przelewu nie zrobię choćbym i chciał, mogę wysłać sms za 10zł smiley
und.. przenoszenie kont jest bezsensu nieco. Sam wolałbym założyć nową postać niż przenosić mojego kocura w nowy swiat..

ale już nakręcam się do tworzenia WE. Nowa historia, może panteon bóstw.. nowe miejsca, nowe kreatury.. nie powiem, chęci już są, pomysły już się rodzą.

można by równie dobrze wprowadzić opłatę ot, choćby 2 zł/ miesiąc gry lub choćby jeśli chodzi o SE o za możliwość animacji.. tracimy super reklamę, jako darmowa gra, ale biorąc pod uwagę liczbę graczy aktywnych, to nieco by się tego zbierało.

Albo idąc za marzeniami Exo wprowadzić grzywny czy mandaty dla graczy za naruszenia. Nie mówię tu jak wyżej wymieniony jedynie o straznikach smiley
kivan
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 16:47
Popieram pomysły wypisane wyżej.
Ludzie zaczną kupować PR, jeśli będą mogli być przez to w jakiś tam sposób różni od innych (tatuaże, avatary, zwierzaki, bronie itp.). Tymczasowe nadawanie sobie klimatycznych tytułów to także pokusa dla każdego gracza. Oprócz tego - limit Smoków do ubicia na dobę, oraz tydzień, podnoszony za opłatą... podpisuję się pod tym rękami i nogami Do tego awans o kilka poziomów wyżej za PR, aukcje.
Jest wiele gier na których przez wykupienie punktów, jest po prostu wiele różnych udogodnień (na jakiś określony czas np. na 2 tygodnie), których nie ma się normalnie. Bez których idzie normalnie grać, ale jest łatwiej, lub po prostu jest więcej ciekawych opcji.
To jeśli chodzi o dodatki które sprawią, że będzie za co opłacać serwer co miesiąc.
Ale prędzej czy później trzeba będzie połączyć obie ery. Od początku byłem przeciwny i nie widziałem sensu by były dwie ery. No ale powstały i nawet z początku miały się dobrze (przynajmniej tak się wydawało).
Lepiej jedna a dopracowana, pielęgnowana, dopieszczana. Taka w której są wprowadzane rożne nowości, mniejsze lub większe zmiany.
Na to wszystko trzeba czasu, wiem, ale lepiej zamknąć ereneth na te 2? miesiące, niż na zawsze smiley
Myślę, że jest tu dość sporo graczy (w tym ja), którym zależy i się dołożą do zbiórki.
Edytowane przez kivan dnia 21-01-2010 16:49
^Delvin
Członek Ekipy

Dodane dnia 21-01-2010 16:48
O ile dobrze zrozumiałem Reda, nie ma możliwości zawieszenia działania serwerów (i płacenia za nie). Jest coś takiego, jak okres wypowiedzenia, prawdopodobnie pełny miesiąc, za który i tak trzeba zapłacić, i będzie to musiał zrobić Red z własnej kieszeni, o ile nie da się zebrać funduszy.

Jest to dla mnie okres trudny - jestem bezrobotny i mocno zadłużony z przyczyn rodzinnych (nie mam zamiaru o tym pisać). Mogę jedynie zaoferować swój czas i umiejętności. Jestem więc gotów na umieszczenie kilku oddzielnych serwerów WWW na jednej maszynie. Możemy mieć nadal oddzielną SE i NE, a do tego LotGD (tu, gdzie właśnie jesteśmy), wszystko na tylko jednym serwerze. Ceną za to będzie oczywiście większe obciążenie łącza oraz samej maszyny, a więc wolniejsza praca każdego z serwerów, szczególnie w szczycie. Da nam to jednak oszczędność w wymiarze kosztów utrzymania przynajmniej 1 maszyny.

Mimo, że to wygląda ładnie w hasłach, to połączenie SE i NE w coś wspólnego będzie bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe. Nastawiona bardzo "tradycyjnie" SE może nie pogodzić się z bardzo "nowoczesną" i "techniczną" NE. Nie mam zamiaru wsadzać palca między dwóch adminów i dwie grupy graczy, wszystkich do kupy mocno różniących się poglądami na "ich" serwer, ale chciałbym to wszystkim uświadomić.

Zamkami się nie zajmowałem, ale chyba nie zostały ukończone. W ogóle nie ma "masy rzeczy", które można wprowadzić natychmiast do gry. Uzbrojenie za PR jest, ale jakoś nie ma chętnych na zakupy. Za to inne rzeczy... To decyzja admina, czy coś ma być wyłącznie nagrodą za dobrą animację, czy też może być kupowane za PR. Jest rasa Wilkołaka, doskonała mimo pewnego osłabienia po okresie promocji, ale też nie ma masy graczy kupującej ją. Mogę łatwo i szybko zrobić inne rasy, ale czy ktoś to kupi?

Parę innych pomysłów może być trudne do zrealizowania. Bardzo łatwe byłoby wprowadzenie nowych przedmiotów za PR, tyle że systemu przedmiotów nie ma na SE! A i na NE wielu graczy usiłuje kupić PR od innych, zamiast płacić. Cóż - nie każdego stać...

EDIT: Chciałbym uprzytomnić niektórym, że zdobywanie poziomów nie jest wcale "bezmyślne". Strona strategiczna LotGD jest dość ciekawa, o ile kogoś interesują gry strategiczne. Czy ktoś preferujący animację byłby w stanie ścierpieć określenie swojej działalności mianem "pustego ględzenia"? Spróbujmy szanować innych.

Lenistwo motorem postępu!
Edytowane przez Delvin dnia 21-01-2010 19:17
Nienna
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 21-01-2010 16:50
Maraziarel napisał/a:
[...] und.. przenoszenie kont jest bezsensu nieco. [...]

No nie wiem, nie wiem. Znaczy się, osobom na niższych poziomach nie przeszkadzałby to... ale ci, którzy mają już jakieś sporawe osiągnięcia... To powinno podlec szerszej dyskusji, jeśli cały plan w ogóle wypali.

ale biorąc pod uwagę liczbę graczy aktywnych, to nieco by się tego zbierało.

...albo zebrałoby się nic.
Och, tragizuję, oczywiście... Może wydawałoby się to bezsensem, ale jak dla mnie ten pomysł mógłby przejść. Płatność nie za animację, a za samą grę może, bo równość wobec prawa powinna być smiley A gdyby tak to zmniejszyło liczbę animujących osób...? Czy nie byłoby ciekawiej...? Hmmm...

Mądry ustępuje głupiemu - smutna to prawda.
Toruje ona głupocie drogę do opanowania świata

~Marie von Ebner-Eschenbach
Edytowane przez Nienna dnia 21-01-2010 16:55
www.yasei-shimetsu.deviantart.com Wyślij Prywatną Wiadomość
Luthiene
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 18:51
Jedno mnie zastanawia. Red Ty nie miałeś możliwości sprawdzania na bieżąco
sumy która została do spłacenia?
W głowie się nie mieści że nagle pare dni temu otrzymałeś informację o TAKICH zaległościach.

pieniądze z smsów trafiają bezpośrednio do serwerowni i to na prawdę w niewielkiej ilości.

Nie wiem nie znam się, ale skoro było już od zawsze wiadomo że trafia nieznaczna suma pieniędzy ze smsów to czemu tylko o tym była mowa?
Czemu na taki sposób zbierania funduszy kładliście nacisk?

Nie było sposobu na uniknięcie takie dziury budżetowej?

Można zobaczyć tego meila od serwerowni?
I prosiłabym więcej danych potrzebnych do przelewu.
Nazwisko, adres.
Chcę wiedzieć komu przesyłam pieniądze.
Edytowane przez Luthiene dnia 21-01-2010 19:01
Nagro
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 19:00
Absolutnie nie wyobrażam sobie połączenia Er i stworzenia WE. To bzdura! Ludzie, którzy zostali na Starej Erze grają tam dlatego, że zależy im na klimacie, kreowaniu postaci, charakterów, a nie bezmyślnym wbijaniu leveli i skillowaniu na NE. Połączenie tych dwóch rzeczy nie istnieje. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę osób, którym zależy WŁAŚNIE na popisaniu się levelem, a nie wykreowaną mistrzowsko postacią, należy się spodziewać że po pewnym czasie tych "grających" czyli klimatycznych graczy zagłuszyliby ci inni. A to byłaby tragedia.

PLZS (a konkretnie jej SE) to najlepsza gra w sieci. Jest tak dlatego, że jest to właściwie jedyna taka gra, w której cele i "fabuła" gry jest dość prosta, a ilość opcji dość ograniczona, a sama gra skupia się właśnie na animowaniu, kreowaniu własnego wizerunku i po prostu graniu w pełnym tego słowa znaczeniu, tj. wcielaniu się w określoną postać. Połączenie obu serwerów zaowocowałoby kompletną utratą klimatu i zupełnym upospoliceniu PLZS. Stałaby się jak wszystkie inne plemiona, erepubliki itp. NIE RÓBMY TEGO TEJ WYJĄTKOWEJ GRZE!

edit. Całkowicie rozumiem potrzeby finansowe serwera, ale znowu: nie pozwólmy, żeby przez to szalone wykupowanie PR żeby awansować o kilka poziomów wyżej (taki pomysł był kilka razy podsuwany wyżej) gra stała się wyścigiem o to, kto ma więcej PR. To zupełnie zabije klimat na SE (bo na NE i tak jest znikomy) i może uniemożliwić rozwijanie się PLZS w kierunku gry opartej na animacji, a zacznie przypominać grę opartą na klikaniu i, wspomnianym wyżej, wbijaniu leveli.
Edytowane przez Nagro dnia 21-01-2010 19:04
Taneeki
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 19:20
Szczerze powiedziawszy, to także nie wyobrażam sobie połączenia Er. Bo i w jaki niby sposób? SE, tak bardzo krytykowana przez wszystkich tych, którzy grywają na NE (i vice versa zresztą...) za to, że jedynie "klimacimy" tam, nic się nie dzieje, jest za spokojnie i właściwie wiele osób gdzieś ma nabijanie poziomów, miałaby nagle połączyć się z nastawioną na ubijanie leśnych stworów i Smoków, NE? Nie, nie. Nie da się, przynajmniej w moim mniemaniu. Nawet, jeśli Legenda rzeczywiście zostałaby na te dwa miesiące zamknięta, a rzesze ludzi siedziałoby przez całe dwa miesiące i głowiło się nad rozsądnym rozwiązaniem.
O, no właśnie. Rozsądnym. Bo jak dotąd, żadne z tych, o których mówiliście, rozsądne mi się nie wydało. Odpowiedni przelicznik statystyczny? A jaki byłby odpowiedni? Zaczynanie od zera, z nową postacią? Nie, dziękuję, lubię moją Tan i jeśli miałabym tworzyć nową postać, to wyglądałaby dokładnie tak samo. Więc jaki w tym sens?
Legenda została rozbita na dwie Ery i raczej niemożliwym jest ponowne sklejenie ich w całość. O bezsensowności tego przedsięwzięcia trzeba było myśleć wcześniej i słuchać tych, którzy o niej od początku mówili.

A że SE przynosi straty? To na pewno. Bo jak już było wspomniane, nie mamy tam możliwości, by na coś sensownego punkty wydawać. I mimo że przynajmniej raz w miesiącu starałam się owe punkty kupować, mogłam je sobie jedynie gromadzić i ewentualnie wydawać na nowe dni, gdy dopadła mnie nuda i nadmiar czasu, połączony z brakiem chęci na cokolwiek innego, wymagającego większego wysiłku niż zabawa w mordowanie Smoków.
Dlatego też za dobry pomysł uważam niektóre z propozycji, które pojawiły się już wcześniej. Dodatkowe funkcje za punkty. Niech już będą te tatuaże, biżuteria, a nawet i avatary, czy tytuły, które jak dotąd przysługiwały jedynie za dobrą animację postaci. Brakuje nam kasy, prawda? Wiec - przykro mi to mówić - ale chyba nie ma sensu upierać się przy tym, że pewne funkcje powinny zostać przywilejem nielicznych. Jeśli jednak o tytuły i avatary chodzi, byłabym jednak za tym, by - jeśli kupione za punkty - były przyznawane na pewien tylko czas. No i bezwzględnie powinny być "klimatyczne", aby przez brak funduszy nie psuć tego, na co - przynajmniej jeśli o SE chodzi - pracowało się dość długo.

Popieram również Luth, niemogącą uwierzyć w fakt, że tak nagle o zaległościach finansowych się dowiedziano. Tutaj jednak mogę ograniczyć się do niedowierzania i podsumować to prostym stwierdzeniem, że co się stało, to już się nie odstanie.

Kolejną sprawą, w której mogłabym przytaknąć jest powrót na gorszy serwer. Że cofanie się? Mówi się trudno. Wtedy przynajmniej nie pojawiały się co chwila informacje o tym, że brakuje pieniędzy i że całkiem realną będzie możliwość zamknięcia Legendy. To, o czym pisze Delvin, nie brzmi tak źle, bynajmniej dla mnie.
Nagro
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 19:36
Popieram Panią wyżej, to chyba jedyny rozsądny post w tym temacie jak do tej pory. Tytuły i avatary - jak najbardziej, ale na pewien, krótki dość, czas. Powrót na dawny serwer, na którym z resztą grało mi się całkiem dobrze - czemu nie. Połączenie NE i SE - ABSOLUTNIE NIE.
Shed
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 19:36
Stara Era nie przynosi zysku... i nic dziwnego przecież tam punkty nie są do niczego potrzebne... a gdyby były?

- Dla przykładu Specjalne Chowańce/Wierzchowce karmione właśnie punktami (tzn. pokarm kupowany za punkty) Awansowałyby niezależnie od właściciela co poziom podnosząc dawane bonusy ( +2 punkty podróży, +1 dodatkowego ataku itd.)

- Także pomysł z przedmiotami/umiejętnościami/rasami za PR jest dobry trzeba jednak zrobić by były one jako tako widoczne w statystykach. Słowem by można się było pochwalić (ahh ta skromność smiley) Natomiast avatary... to przywilej zasłużonych i niechaj tak zostanie...

- Inny pomysłem są zniżki dla przykładu na budowę domu, kupno broni/zbroi oraz Dodatki do gildii... Tak skarbiec na klejnoty, wszelakie dodatkowe pokoje w gildii (dałoby się zrobić chyba?) i inne tego typu pomysły...

- Ostatnie co mi do łba przyszło to chyba własny tytuł ,nadawany na ustalony okres (dzień/tydzień/więcej?) Cóż niekiedy tytuł nie ma wiele wspólnego z odgrywaną postacią ( i Mag został Rekrutem... Czy można było trafić gorzej?)

Zaś co do aktualnej sytuacji... Co tu dużo mówić, czyny nie słowa potrzebne. Postaram się więc i ja niebawem dorzucić coś od siebie...
Santriel - Elveon
Użytkownik

Dodane dnia 21-01-2010 20:14
Dobra.

Połączenie Er jest możliwe, wystarczą chęci i pomysły. Zarówno graczy, którzy ambitniejsi nie podzielili się na pro SE czy NE, jak i programistów.
To, że nie potraficie sobie wyobrazić rozwiązań, wcale nie oznacza, że ich nie ma, więc nie można ich skreślić. Wspomniałem też o całkiem nowych, zbalansowanych rozwiązaniach, lecz nie pora teraz na gdybanie nad nimi.

Ja osobiście nie chcę zaczynać wszystkiego od nowa, ponieważ sporo włożyłem czasu i kasy ( jak dla mnie ) w oba serwery, by wszystko ot tak wyzerować. Mogę ponieść straty, które będą konieczne, ale rekami i nogami będę się bronił przed utratą przeszło rocznego... wysiłku?

Równie bezsensowne jest wypominanie tutaj czegokolwiek Redowi, bo do niczego nie prowadzi. Jakiś czas temu poświęcił się on postawieniu serwera Lineage 2, a pewności, czy właśnie część "potrzebnych" środków na utrzymanie LotGD nie idzie na całkiem inną grę - nie ma. Jeno tworzenie nowych teorii spiskowych Ereneth nie uratuje.

Nagro, idąc Twoim tokiem myślenia "Nie róbmy tego!", wkrótce nie będzie na czym robić.

TERAZ trzeba uratować Krainę, a nie bawić się w proroka złej nowiny.
Strona 1 z 13 1 2 3 4 > >>
Skocz do Forum:

Copyright © 2006 - 2008 - lotGD.pl

Aktualny PageRank strony lotgd.pl dostarcza: Google-Pagerank.pl - Pozycjonowanie + SEO

651,284 Unikalnych wizyt